Блог за нашия дом

Полезни материали за обзавеждане, ремонти, смяна на дограма и др.

Какво разкриват цветовете в обзавеждането на дома

Знаете ли, че всеки един цвят си има своята символика. Така, когато обличаме дадена дреха показваме частица от настроението си, нагласата за повода или мястото, на което сме тръгнали или намеренията си.

Така е и с мебелите в дома. Цветовете им са крайно говорещи и ако надникнете зад красивата обвивка, може да научите много повече.

Мебели в синьо, действат релаксиращо, поради асоциацията за морска шир. Те прекрасно се съчетават с естествена светлина, но и в комбинация с жълто са изящни и навяват за небесно съзвездие. Синия цвят в различните тонове може да намали размера на помещението, да придаде по-невинен облик, да действа лечебно, успокояващо или да навява за увереност и свобода.

Мебели в зелено говорят за свобода, релакс и прилив на енергия. Зелените нюанси се допълват идеално със светли тонове, внасят чувственост и създават многообразие от възможности. Подходящи са както за детски стаи, така за мъжки или дамски помещения. Обзавеждане в зелено може значително да покачи градуса на настроение, дори в най-мрачната стая.

Мебели в розово се свързват на първо място с детски и момичешки нюанс. Навяват за куклата Барби, може да провокират нагласа за несериозен и лекомислен човек. Реално розовият цвят в мебели и обзавеждане прави ефирността и създава усещане за просторност.

Червен цвят за мебели, говори за страст, сила, самочувствие, гордост. Пурпурно червено се съчетава идеално с всяка светлина и прави стаята просторна. Действа ободряващо, горещ цвят е, но не се препоръчва за обзавеждане на цялото помещение, защото натоварва очите. В комбинация с бяло или черно е най-предпочитан.

Мебели в черно, говорят за класика, стил, изисканост, сериозност. Обаче ако смятате да обзаведете дома само в черно, рискувате да объркате всичко. Черният цвят се комбинира с всеки друг, в зависимост от желанието за постигане на различен ефект.

Обзавеждане в жълто е стила на всеки весел, хармоничен и забавен човек. Този нюанс внася много топлина, замества липсата на слънце и приповдига духа, дори в най-мрачните дни. Като цяло жълтия цвят говори за свобода, енергия.